Palvelut
Fysioterapian tavoitteena on lisätä asiakkaan toiminta- ja liikuntakykyä ja mahdollistaa mahdollisimman sujuva paluu normaaliin arkeen
Fysioterapeutti on tuki- ja liikuntaelinongelmien sekä liikkeen ja liikkumisen asiantuntija. Fysioterapeuttimme tutkivat, tekevät yksilöllisen hoitosuunnitelman ja ohjaavat kuntouttavia harjoitteita, toteuttavat manuaalisia käsittelyitä ja suorittavat fysikaalisia hoitoja asiakkaan tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Fysioterapiaa voidaan toteuttaa myös kuntosaliympäristössä. Hyvä fysioterapia sisältää tehokasta harjoittelua asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tämä voi sisältää esimerkiksi liikkuvuusharjoittelua, voimaharjoittelua tai lihasepätasapainon parantamista.
Faskiakäsittelyt
Faskiat eli lihas- ja sidekudoskalvot ovat osa elimistömme tuki- ja voimanvälitysverkostoamme ja sen toiminnanhäiriöt tai kireydet voivat olla syynä kehon erilaisille kiputiloille. Faskiaa voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti manuaalisin keinoin sekä toiminnallisilla harjoitteilla. Fysioterapeuttimme ja koulutettu hierojamme ovat opiskelleet faskian saloja ja osaavat kertoa sinulle lisää.
Purentaelimistön toimintahäiriöiden hoito
Purentaelimistön ongelmia on tehokasta hoitaa asiaan perehtyneen fysioterapeutin toimesta. Purentaelimistössä voi esiintyä erilaisia leukanivelten ja purentalihasten toimintahäiriöitä tai kiputiloja jotka häiritsevät asiakkaan toimintakykyä. Purentaongelmien fysioterapiassa pyritään löytämään juurisyyt ongelmiin ja keskitytään niiden hoitoon. Hyvän tutkimisen pohjalta fysioterapeutti päättelee ovatko oireen syy purennassa vai esim. niska-hartiaseudussa.
Purentalihasten toimintahäiriöt:
- leukaniveltä liikuttavien lihasten- ja faskiakudoksen kiputilat
- purentalihasten liiallinen jännitystila
- leukanivelten välilevyongelmat
- leukanivelen liikkuvuushäiriöt
Purentaongelmiin vaikuttaa useat eri tekijät, joista tärkeimpiä ovat niska-hartiaseudun ongelmat, liiallinen stressi ja hampaiden narskuttelu. Purentaongelmat voivat myös aiheuttaa päänsärkyjä.
Purentalihasten fysioterapia sisältää tutkimisen lisäksi tarpeen mukaan purentalihasten käsittelyä/hierontaa, leukanivelten mobilisointia liikkuvuuden lisäämiseksi sekä oikeanlaisen hengitystekniikan ohjaamista ja harjoittamista erityisesti jos purentalihasten haasteisiin liittyy äänentuoton haasteita.
Fysikaaliset hoidot
Dry Needling
Dry Needling -hoito stimuloi elimistön immuunijärjestelmää paikallisesti ja aktivoi paranemisprosesseja. Perinteisestä akupunktiohoidosta Dry Needling eroaa siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneihin perustuvia akupunktiopisteitä. Lihaksen triggerpisteet aktivoituvat yleensä liiallisen toistuvan rasituksen, stressiin tai kehon liiallisen happamuuden vuoksi. Kroonisessa kivussa nämä triggerpisteet ovat usein aktiivisia. Triggerpisteille on tyypillistä heijastekipu, eli hoidettava piste voi sijaita kauempana varsinainesta kipualueesta.
Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen triggerpisteeseen. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella.
Vaikeissa jännitystiloissa voidaan neulahoitoon yhdistää sähköä TENS/EMS-laitteella. Tällöin lihakseen pystytään aikaansaamaan voimakkaampaa stimulaatiota. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.
Shockwave-terapia
Mitä Shockwave-terapia on? Shockwave-terapia eli ESWT-paineaaltohoito on hoitomenetelmä, josta on tutkittua näyttöä pitkittyneiden nivel-, jänne- ja lihaskipujen hoidosta. Hoitolaite toimii paineilmalla ja laitteella tuotetaan paineaaltoja useita kertoja sekunnissa, joka välitetään hoitokärjen kautta hoidettavalle alueelle pehmytkudoksiin.
ESWT-hoidolla voidaan hoitaa erilaisia jännevaivoja, kuten plantaarifaskiitti (kantakalvon tulehdus), lateraalinen epikondyliitti (tenniskyynärpää), rotator cuff -vaivat, polven alueen jännevaivoja (hyppääjän polvi) ja jänteiden kalkkeumat.
Shockwave-värähtely aktivoi kehon paranemismekanismin uudestaan kipualueelle, käynnistämällä ns. mikrotulehduksen hoidettavalle alueelle. Tulehdusreaktiosta johtuen hoitoalue voi olla arka 24-48h ajan hoidon jälkeen, mutta aina jälkiarkuutta ei tule..
Muut palvelut
Fysioterapeuttiset kuntosaliohjelmat
Kivutta kuntosalille-paketti on tarkoitettu sinulle, jolla on tuki- ja liikuntaelin vaivoja, sairaus tai vamma ja kuntosaliharjoittelun aloittaminen mietityttää. Paketti sopii myös sinulle, jolla ei ole vaivoja, mutta kaipaat tukea treenaamiseen tai tekniikoiden varmistamiseen.
Fysioterapeuttimme kartoittaa ongelman juurisyitä, laatii yksilöllisen kuntosaliohjelman ja opastaa sinut turvalliseen kuntosaliharjoitteluun.
Fysioterapiavastaanottokäyntejä on myös mahdollista toteuttaa kuntosaliympäristössä (Kaukaveden kuntosali).
Mitä hyötyä fysioterapeuttisesta kuntosaliohjelmasta on?
Fysioterapeutti osaa ottaa asiakkaan kokonaisvaltaisesti huomioon sekä huomioida myös mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja sopeuttaa ne treeniohjelmaan. Fysioterapeutti osaa tulkita, millaista kuntosaliharjoittelua asiakas tarvitsee.
Fysioterapeutin tehtävä on myös yhtä lailla ennaltaehkäistä mahdollisia vammoja kuin kuntouttaa ilmaantuviakin vaivoja. Ennaltaehkäisevä työ on monesti myös paljon helpompaa ja fiksumpaa kuin jo syntyneen tai olemassa olevan vaivan hoito. Fysioterapeutin valmennusohjeet takaavat sen, ettei harjoittelu ainakaan jää siitä kiinni, ettei tiedä mitä kuntosalilla pitäisi tehdä tai että urheiluvammoja ilmenisi vääristä suoritustekniikoista johtuen.
InBody-kehonkoostumusmittaus
InBody-mittaukset perustuvat bioimpedanssimenetelmään, jossa johdetaan kevyt sähkövirta kehosi läpi. Alle minuutin kestävässä mittauksessa selviää kehosi lihaksen, rasvan ja veden määrät jaoteltuna kehon eri osiin selkeälle raporttilomakkeelle. Mittausmenetelmän etuina ovat turvallisuus, nopeus, edullisuus, luotettavuus ja helppous.
Kenelle ja millaisissa tilanteissa InBody-mittauksista voi olla hyötyä?
- Elintapasairauksien riskiryhmä → Auttaa tunnistamaan riskit ja ennaltaehkäisemään ja hoitamaan mm. metabolista oireyhtymää, diabetesta, TULES-vaivoja ja sydän- ja verisuonitauteja
- Fyysisen työn tekijät → Fyysinen työ edellyttää keholta hyvää toimintakykyä
- Huippu-urheilijat → Tee oikeita asioita ja vältä loukkaantumiset
- Istuma- ja tietotyöläiset → Tunnista uhkatekijöitä, seuraa elämäntapojen vaikutuksia mm. viskeraalirasvaan
- Kuntoutujat → Seuraa tulehdustilan paranemista ja kuntoutuksen tehoa.
- Laihduttajat/kiinteyttäjät → Jos paino laskee, ei laske tai jopa nousee, älä arvaile vaan tunnista mitä kehossa tapahtuu.
- Perusliikkujat → Aseta järkeviä tavoitteita ja seuraa tuloksia luotettavasti
- Vanhukset → Sarkopenia eli lihaskato laskee toimintakykyä erityisesti vanhuksilla ja vähän liikkuvilla.
Voimaa ja liikkuvuutta testauspaketti
Liikkuvuudella tarkoitetaan kehon nivelten liikelaajuutta. Riittävä liikkuvuus nopeuttaa harjoittelusta palautumista ja ehkäisee tuki- ja liikuntaelimistön vammojen syntyä.
Huono liikkuvuus ja kireydet vaikeuttavat lihasvoiman harjoittamista, sillä riittävä voimantuotto ei välttämättä onnistu, jos liikeradat jäävät vajaiksi. Liikkuvuudella on myös suuri vaikutus hyvään ryhtiin ja oloon. Ikääntymisen ja passiivisen elämäntyylin vaikutuksesta kudosten venyvyys ja joustavuus vähenevät. Käytännössä tämä tuntuu arjessa jäykkyytenä, nivelten liikerajoituksina ja mahdollisesti erilaisina kiputiloina.
Liikkuvuustestaus on erinomainen tapa kartoittaa oman liikkuvuuden taso ja lähteä parantamaan testissä ilmenneiden liikerajoitusten liikkuvuutta ja sitä kautta parantaa toimintakykyä.
Lihaskunto on liikkuvuuden ohella yksi merkittävä hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Hyvä lihaskunto ehkäisee tutkitusti tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja -vaivoja, vaikuttaa suotuisasti terveyteen ja parantaa tasapainoa. Lihaskunto vaikuttaa jokapäiväisistä arjen askareista suoriutumiseen ja vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka helppoa tuolilta nouseminen, ostoskassien kantaminen tai vaikkapa portaiden nouseminen on.
Testauksessa kartoitetaan monipuolisesti lihastesi toimintakykyä ja kestävyyttä. Testistä saat tutkittuun tietoon perustuvan arvion lihaskunnostasi. Lopuksi saat yksilölliset suositukset lihaskuntosi kehittämiseen. Testin perusteella sinun on helppo asettaa tavoitteet lihasvoimasi kehittämiseksi ja pystyt halutessasi seuraamaan kehitystä seurantatestillä.